🌱Περιβαλλοντική Φιλοσοφία & Ελευθεριακή Εκπαίδευση🌱

Η μη ιδεολογική συνεκτικότητα του ελευθεριακού/αναρχικού κινήματος έχει μόνο μια κοινή αρχή, αυτή της απόρριψης του κράτους και των εξουσιαστικών σχέσεων, με σκοπό την κοινωνική αλλαγή, τη δημιουργία κοινοτήτων, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ατομική αυτονομία και την ελευθερία. Αυτή η έλλειψη συνεκτικότητας, είναι και ένας από τους λόγους που η αναρχική ιδεολογία μονίμως παραλείπεται, περιθωριοποιείται και υποτιμάται ως ουτοπισμός ιστορικά και φιλοσοφικά. Θέλοντας να συμβάλουμε στη διερεύνηση αυτής της πλούσιας ιστορίας και παρακαταθήκης επιδιώκουμε να εντοπίσουμε τις διαφορετικές συνδέσεις που μπορούν να βρεθούν μεταξύ του αναρχισμού, της ευρύτερης ελευθεριακής παράδοσης, του περιβαλλοντισμού καθώς και της ελευθεριακής εκπαίδευσης. Εστιάζουμε λοιπόν στον αντίκτυπο που είχε η θεωρία των κοινωνικών αναρχικών και των ελευθεριακών στοχαστών στα πιο πρόσφατα οικολογικά ρεύματα και ιδιαίτερα, στην ανάπτυξη της φιλοσοφικής σκέψης όσον αφορά τις σχέσεις κοινωνίας-φύσης και τις σχέσεις των ατόμων με το «δομημένο περιβάλλον».

⁉️Μα πώς θα μπορούσαν ελευθεριακοί στοχαστές να μιλήσουν για τη διεύρυνση της ανθρώπινης ηθικής και της συλλογικής πρωτοβουλίας χωρίς να μιλήσουν για την εκπαίδευση;

Εντοπίσαμε το θεωρητικό έργο που συνδέει την ελευθεριακή εκπαίδευση με όλα τα παραπάνω αλλά και πρακτικά παραδείγματα δημόσιων, ιδιωτικών και αυτοοργανωμένων σχολείων που λειτούργησαν εμπνευσμένα από τις παραπάνω θεωρίες .Τέλος αναφέρουμε παραδείγματα σχολείων όπως το Paideia (https://www.paideiaescuelalibre.org/) και το Μικρό Δέντρο τα οποία λειτουργούν στην εποχή μας προσαρμόζοντας τις ελευθεριακές θεωρίες και πρακτικές στο εδώ και τώρα.

Στόχος μας είναι, ερευνώντας να αναδείξουμε, ότι η ελευθεριακή και αναρχική θεωρία και πράξη λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν ως αφετηρία και έμπνευση τόσο σε σχέση με το περιβαλλοντικό κίνημα σε ένα εκπληκτικό φάσμα τομέων και υλοποιήσεων, όσο και σε σχέση με τα ελευθεριακά σχολεία που μέσα στην ιστορία διεκδικούν να αναπαράγουν ένα διαφορετικό πολιτισμό βασισμένο στις αξίες της αγάπης , της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της αλληλοβοήθειας.

📣Ευχαριστούμε πολύ την Συστημική Εταιρία Βορείου Ελλάδος που μας προσκάλεσε να παρουσιάσουμε τη συλλογική μας έρευνα στην ετήσια επιστημονική διημερίδα που διοργανώθηκε από τη Συστημική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και φιλοξενούσε την ημερίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εταιρειών Συστημικής Θεραπείας και Θεραπείας Οικογένειας με θέμα «Κλιματική αλλαγή και Πανδημία: η συστημική συνεργατική πράξη στην Aνθρωπόκαινο εποχή» καθώς και για τη δημοσίευση μέρους της στο “Μετάλογο” , το πρώτο ελληνικό συστημικό περιοδικό που εκδίδει η Συστημική Εταιρεία Β. Ελλάδος από το 2002.

https://www.metalogos-systemic-therapy-journal.eu/…/current…

Εδώ θα βρείτε τη νέα μας μπροσούρα που δημοσιεύτηκε

Περιβαλλοντική Φιλοσοφία & Ελευθεριακή Εκπαίδευση

Εδώ θα βρείτε ολόκληρη την έρευνα μας με τίτλο “Η περιβαλλοντική φιλοσοφία και η ελευθεριακή εκπαίδευση μέσα από τη σκέψη και την πράξη ελευθεριακών στοχαστών”

Η περιβαλλοντική φιλοσοφία και η ελευθεριακή εκπαίδευση μέσα από τη σκέψη και την πράξη ελευθεριακών στοχαστών

Σαν σήμερα το 1842 γεννιέται ο Πιοτρ Κροπότκιν.

🌱Περί εκπαίδευσης και Πειθαρχίας
“Υποχρεώνοντας τα παιδιά μας να μελετούν αληθινά πράγματα μόνο μέσω απλών γραφικών παραστάσεων (αναφορά στη Γεωμετρία), αντί να φτιάχνουν αυτα τα πράγματα μόνα τους, τα καταδικαζουμε να σπαταλούν τον πολύτιμο χρόνο τους, κααπονούμε ανωφελα το μυαλο τους, αλλά και τα εθίζουμε στη χειρότερη πνευματική πειθαρχία. Εκπαιδεύοντας τα παιδιά να μαθαίνουν βάσει της απλής πίστης, να εμπιστεύονται με κλειστά μάτια το βιβλίο και τους μεγαλύτερους τους, καταπνίγουμε κάθε ανεξάρτητη σκέψη τους εν τη γενέσει της, ενώ σπανιότατα καταφέρνουν να τους μεταδώσουμε την ουσία των γνώσεων που τους διδάσκουμε.
Η Επιπολαιότητα, η Παπαγαλία, η Δουλοπρέπεια, και η Νωθρότητα του πνεύματος, είναι τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών μεθόδων μας.
Δε Διδάσκουμε τα Παιδιά μας Πως να Μαθαίνουν.”

📍Π.Kropotkin (2015) Διανοητική και χειρωνακτική εργασία,εκδοσεις: Ελεύθερος Τύπος

🔍Για περισσότερες πληροφορίες :

https://www.facebook.com/1907712622599041/posts/3885045394865744/

🎉Good News: Σε λίγες μέρες θα δημοσιεύουμε την νέα μπροσούρα της Παιδαγωγικής Ομάδας του Μικρού Δέντρου για την Περιββαλοντική Φιλοσοφία και την Ελευθεριακή Εκπαίδευση (Η συμβολή του Π. Κροπότκιν).

Το ντοκιμαντέρ της Φωτεινής Αυγουλέα, “Το σχολ(ε)ίο μας”

Αυτήν την στιγμή που μιλάμε παίζεται στο docfest στην Χαλκίδα το ντοκυμαντέρ της Φωτεινής Αυγουλέα, “Το σχολείο μας” στο οποίο είχαμε την χαρά να συμμετέχουμε. Καλοτάξιδο!

“Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα υπάρχουν κρυμμένα μερικά παιδαγωγικά εγχειρήματα, προσχολικής εκπαίδευσης, που γεννήθηκαν από τις ανάγκες των γονέων και των παιδαγωγών. Μέσα στην κρίση ξεπήδησαν σχολεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη, που στόχο είχαν τη συμπερίληψη, τον πειραματισμό αλλά και τη δημιουργία κοινοτικού αισθήματος σε όλες/ους, τις/ους συμμετέχουσες/οντες. Στο ντοκιμαντέρ βλέπουμε την ιστορία πέντε σχολείων. Πως ξεκίνησαν, ποια ανάγκη τους οδήγησε στη δημιουργία αυτών των χώρων, ποια σχέση υπήρχε ανάμεσα στους γονείς και τους παιδαγωγούς, ποιες παιδαγωγικές μεθόδους χρησιμοποιούν και με ποιες δυσκολίες ήρθαν αντιμέτωπα.”
💛💜🎞️Φένια ευχαριστούμε πολύ! https://www.facebook.com/kermit.greensteen

“Παιδεία προς μια ελεύθερη κοινωνία”

“Παιδεία προς μια ελεύθερη κοινωνία”
Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Νοεμβρίου 🎉
🌱το Μικρό Δέντρο συμμετέχει στο Διήμερο Εκδηλώσεων που οργανώνει η Δομή Παιδικού Στεκιού και Αυτομόρφωσης της Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών
💜Θα χαρούμε να συζητήσουμε απο κοντά
για την Ελευθεριακή και Αναρχική εκπαίδευση.
🔍Πληροφορίες για το πρόγραμμα στο παρακάτω λινκ https://www.kinimatorama.net/event/131795

Η ταινία μας συμμετέχει στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας #docfest!

🎥 A Beautiful Day
Η ταινία μας συμμετέχει στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας #docfest!
Προβολή: Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, στο μπλοκ προβολών 11.45 – 14.00, στο Θέατρο Παπαδημητρίου.
https://www.facebook.com/114773053701001/posts/429631785548458/

“All of this is a great forest. Inside the forest is the child. The forest is beautiful, fascinating, green, and full of hopes; there are no paths. Although it isn`t easy, we have to make our own paths, as teachers and children and families, in the forest. Sometimes we find ourselves together within the forest, sometimes we may get lost from each other, sometimes we’ll greet each other from far away across the forest; but its living together in this forest that is important. And this living together is not easy.”
Loris Malaguzzi

🌍Ιστορίες από τις Γεωγραφίες των Μυρμηγκιών🌎

Αφήσαμε ένα κομμάτι γης στον αγρό χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και τα μυρμήγκια φτιάξανε μια τεράστια πολιτεία. Όταν ο Μ. φώναξε στην ομάδα πως βρήκε μια μυρμηγκοφωλιά, η Ι. ήδη φώναζε το ίδιο, λίγο παραπέρα μια μικρή παρέα ήδη είχε κάτσει αναπαυτικά στο έδαφος και παρατηρούσαν την έντονη κινητικότητα των μυρμηγκιών.
🔍Και πριν από αυτήν την εξερεύνηση τα μυρμήγκια ήταν παντού γύρω μας, αλλα γιατί δεν τα παρατηρούσαμε και πιο πριν;
Και ξεκίνησαν οι ερωτησεις και οι παρατηρήσεις:
Γιατί φτιάχνουν διαφορετικές φωλιές;
Κάποιες φωλιές μοιάζουν με ηφαίστεια, άλλες με βουνά!
Γιατί έχουν τόσες τρύπες οι φωλιές;
Πόσα μυρμήγκια ζουν μαζί;
Τι να κάνουν άραγε απο εκεί κάτω;
Θέλω και γω να μπω μέσα στη φωλιά τους!
Τι τρώνε τα μυρμήγκια;
Θα μοιραστώ το πρωινό μου μαζί τους!
💡Και οι συζήτηση συνεχιζόταν κάθε πρωί…με το που χαιρετούσαν τους γονείς τους πηγαίνουν κατευθείαν στις μυρμηγκοφωλιές, κάθονταν γύρω γύρω προσεκτικά και συζητούσαν, μάλιστα μια υπο-ομάδα έφτιαξε και ταμπέλες για να τις διακρίνουμε απο μακριά.
Συχνά ακούγεται στον αγρό μια υπενθύμιση:
Πρόσεχε που πατάς εκει ζουν τα μυρμήγκια!
🐜🐜🐜Είσαι μυρμήγκι;
Αν είσαι τότε… εχεις μία μαμά, σου αρέσουν τα αυγά και τα μανιτάρια, μαθαίνεις μέσα από την παρατήρηση της δράσης των ενηλίκων μυρμηγκιών, μοιράζεσαι την τροφή σου με όλη την κοινότητα με την διαδικασία της τροφάλλαξης, μπορείς να ζεις νομαδικά, μπορείς όμως και να κατασκευάζεις φωλιές. Οταν τελειώσεις την εκπαίδευση σου μπορεί να είσαι αρχιτεκτόνισσα, γεωργός, κτηνοτρόφος, εκπαιδεύτρια, φροντιστής, πολεμίστρια και πολλά άλλα. Και τέλος τα μυρμήγκια είναι εξαπλωμένα σχεδόν σε όλη την Γη.
📣Αλλά που οφείλεται η δύναμη τους;
“Η δύναμη τους είναι η αλληλο-υποστήριξη και η αμοιβαία εμπιστοσύνη… Αν το μυρμήγκι στέκεται στην κορυφή της ομάδας των εντόμων…αυτό δεν πρέπει να οφείλεται λοιπόν ότι στις κοινωνίες του η αλληλοβοήθεια εχει σχεδόν αντικαταστήσει τον αλληλοσπαραγμό; ”
Π. Κροπότκιν: ‘Αλληλοβοήθεια, ένας παράγοντας εξέλιξης’
🐜https://youtu.be/hnltUzQLqgw

Σας περιμένουμε!

📍Σας περιμένουμε Καθε Δευτέρα στις 6-8.30
στο εργαστήρι Μοντεσσοριανής και Outdoor προσέγγισης για παιδιά 5-10 ετών!
Τι συμβαίνει καθε Δευτέρα;
🌱Τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε μέσα από την εσωτερική απλότητα των πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω μας. Παρατηρώντας τη φύση και αλληλεπιδρώντας μ’ αυτή πειραματιζόμαστε και βρίσκουμε τρόπους να ζούμε με αρμονία με τη φύση αυτή καθ’ αυτή αλλά και τα πλάσματα που συναντάμε σ’ αυτή. Αυτοί οι ίδιοι τρόποι και τα εργαλεία είναι που μας βοηθούν να χτίζουμε σχέσεις αλληλεγγύης και ισότητας και με τους ανθρώπους γύρω μας.
🌐Οι έννοιες και τα αντικείμενα που συζητιούνται μέσα στο σχολείο συναντώνται τώρα στην πραγματικότητα του “έξω” και κατακτιούνται μέσα από το βίωμα. Παράλληλα, τα πεδία μάθησης που βρίσκονταν στο εσωτερικό του σχολείου, μεταφέρονται έξω και εμπλουτίζονται ενώ ταυτόχρονα ανοίγονται και νέα, ανεξερεύνητα από παιδιά και ενήλικες.
Μέσα από την παιδική συνέλευση τα παιδιά κατάφεραν να εκφράσουν τις επιθυμίες τους για μάθηση και να τις συλλογικοποιήσουν, να αποφασίσουν τη δημιουργία δραστηριοτήτων. Στις συναντήσεις μας λοιπόν φτιάξαμε τους κανόνες για να μπορέσουμε να παίξουμε «μουσικούς κορμούς» ακούγοντας τραγούδια που μας αρέσουν, προσθέτοντας και αφαιρώντας κορμούς κατά τη διάρκεια στησίματος του παιχνιδιού αλλά και κάθε φορά που κάποια έμενε όρθια. Και τι γίνεται όταν κάποιος χάνει; Ομόφωνα συμφωνήσαμε ότι μπορεί να συνεχίσει να χορεύει!
🕷️Μελετήσαμε τα έντομα στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά μιας και δεν τα ξέρουμε όλα ερευνήσαμε τα βιβλία και το υλικό που βρήκαμε γι αυτά παρατηρώντας πόσα πόδια έχουν; αλλά και μαθαίνοντας νέες πληροφορίες όπως ότι η αράχνη δεν κολλάει στον ιστό της γιατί τα πόδια της εκκρίνουν έλαιο! Τσακίσαμε ελιές για να τις βάλουμε στο βάζο, φτιάξαμε ταμπέλες ψηλαφίζοντας τα γράμματα που μας δυσκόλεψαν και κατασκευάσαμε ό,τι φανταστήκαμε μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε εργαλεία του ξυλουργείου. Εξερευνήσαμε τον αγρό με φακούς στο σκοτάδι και βρήκαμε πράγματα φυσικά αλλά και πράγματα που έχει φτιάξει ο άνθρωπος.
⚒️Όταν χρειαζόμασταν ένα διάλλειμα υπήρξε πάντα ο χρόνος για ελεύθερο παιχνίδι και εξερεύνηση αλλά και η ώρα του συλλογικού μας φρούτου. Κι έτσι η μάθηση συνεχίζει να έχει ροή, σύνδεση με την πραγματική ζωή και μια τάση να μας δημιουργεί αίσθηση ευχαρίστησης και πληρότητας εφόσον μπορούμε και τη μοιραζόμαστε με άλλες και άλλους.
Τηλ. επικοινωνίας 6977850915 και 6982075249

Εισαγωγή στην θεωρία της Μαρίας Μοντεσσόρι.

Εισαγωγή στην θεωρία της Μαρίας Μοντεσσόρι. Το διήμερο αποτελεί την θεωρητική εισαγωγή στο ετήσιο εργαστήρι μοντεσσοριανής θεωρίας και πρακτικής στο Μικρό δέντρο αλλά μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς και ανεξάρτητα.

Πού; Στο Μικρό Δέντρο, στην Άνω Τούμπα, Διδασκάλου Βασιλείου Αδαμίδου 96 (ακολουθείτε τις πινακίδες)

Πότε; 23 και 24 Οκτώβρη, 10:00-15:00

Francisco Ferrer i Guàrdia 1859-1909

🌍Πέντε Αξίες της Ελευθεριακής Εκπαίδευσης🌎

1. Καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και οχι αναπαραγωγή των κυρίαρχων ενήλικων στερεότυπων.
“Η εκπαίδευση δεν είναι άξια του νοήματος της εάν δεν απαλλαγεί από καθε δογματισμό.”
2. Αυτοδιοίκηση των μαθητικών κοινοτήτων και η αυτοδιάθεση του άτομου στην κοινότητα.
“Το κάθε νέο άτομο μπορεί να αυτοκατευθύνει την μόρφωση του/της, αλλά και την κοινωνική ζωή του/της.
3. Ελευθερία επιλογής και κίνησης.”
“Η εκπαίδευση του μέλλοντος χρειάζεται να είναι διερευνητική και αυθόρμητη.”
4. Ισότητα.
“Συνεκπαίδευση των φύλων, των φυλών, των τάξεων, των ηλικιών, δηλαδή έμπρακτη αλληλοβοήθεια. ”
5. Σεβασμός και πίστη στο νέο άτομο.
” Ολιστική Εκπαίδευση του ατόμου χωρίς να διαχωρίζεται το σώμα από το νου.”
Από το άρθρο του David Gribble: Good news for Francisco Ferrer-how anarchist ideals in education have survived around the world.

Ζήτω το Μοντέρνο Σχολείο
Η εκτέλεση του Fransisco Ferrer στις 13 Οκτωβρίου 1909 ενέπνευσε την δημιουργία σχολείων σε Ευρώπη και Αμερική. Σκοπός της E. Goldman, A. Berkman, της Ν. Dick δεν ήταν μόνο η δημιουργία νέων σχολείων, αλλά η πρόταση για μια νέα κουλτούρα, μια νέα ζωή, ένα καινούργιο κόσμο. Ο Ferrer έγινε σύμβολο της ελεύθερης σκέψης και ο θάνατος του ημέρα μνήμης για την ελευθεριακη εκπαίδευση.
📍Για περισσότερες πληροφορίες: https://agrioskylo.squat.gr/148

«…Οι κυβερνήτες έλεγχαν πάντα την εκπαίδευση του λαού, γνωρίζοντας καλύτερα απ’ όλους τους υπόλοιπους ότι η εξουσία τους βασίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στο σχολείο και έτσι επιμένουν να διατηρούν το μονοπώλιό τους σε αυτό».

📍Εδώ θα βρείτε την μπροσούρα μας για την επικαιροποίηση του βιβλίου “Οι περιπέτειες του Νονό” Εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες
https://alliotikosxoleio.espivblogs.net/…/2019-6-18-oi-per…/

📍 εδώ την μπροσούρα μας για την ζωή και το έργο του F.Ferrer
https://alliotikosxoleio.espivblogs.net/…/2015-12-18-to-mo…/