🌍Ιστορίες από τις Γεωγραφίες των Μυρμηγκιών🌎

Αφήσαμε ένα κομμάτι γης στον αγρό χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και τα μυρμήγκια φτιάξανε μια τεράστια πολιτεία. Όταν ο Μ. φώναξε στην ομάδα πως βρήκε μια μυρμηγκοφωλιά, η Ι. ήδη φώναζε το ίδιο, λίγο παραπέρα μια μικρή παρέα ήδη είχε κάτσει αναπαυτικά στο έδαφος και παρατηρούσαν την έντονη κινητικότητα των μυρμηγκιών.
🔍Και πριν από αυτήν την εξερεύνηση τα μυρμήγκια ήταν παντού γύρω μας, αλλα γιατί δεν τα παρατηρούσαμε και πιο πριν;
Και ξεκίνησαν οι ερωτησεις και οι παρατηρήσεις:
Γιατί φτιάχνουν διαφορετικές φωλιές;
Κάποιες φωλιές μοιάζουν με ηφαίστεια, άλλες με βουνά!
Γιατί έχουν τόσες τρύπες οι φωλιές;
Πόσα μυρμήγκια ζουν μαζί;
Τι να κάνουν άραγε απο εκεί κάτω;
Θέλω και γω να μπω μέσα στη φωλιά τους!
Τι τρώνε τα μυρμήγκια;
Θα μοιραστώ το πρωινό μου μαζί τους!
💡Και οι συζήτηση συνεχιζόταν κάθε πρωί…με το που χαιρετούσαν τους γονείς τους πηγαίνουν κατευθείαν στις μυρμηγκοφωλιές, κάθονταν γύρω γύρω προσεκτικά και συζητούσαν, μάλιστα μια υπο-ομάδα έφτιαξε και ταμπέλες για να τις διακρίνουμε απο μακριά.
Συχνά ακούγεται στον αγρό μια υπενθύμιση:
Πρόσεχε που πατάς εκει ζουν τα μυρμήγκια!
🐜🐜🐜Είσαι μυρμήγκι;
Αν είσαι τότε… εχεις μία μαμά, σου αρέσουν τα αυγά και τα μανιτάρια, μαθαίνεις μέσα από την παρατήρηση της δράσης των ενηλίκων μυρμηγκιών, μοιράζεσαι την τροφή σου με όλη την κοινότητα με την διαδικασία της τροφάλλαξης, μπορείς να ζεις νομαδικά, μπορείς όμως και να κατασκευάζεις φωλιές. Οταν τελειώσεις την εκπαίδευση σου μπορεί να είσαι αρχιτεκτόνισσα, γεωργός, κτηνοτρόφος, εκπαιδεύτρια, φροντιστής, πολεμίστρια και πολλά άλλα. Και τέλος τα μυρμήγκια είναι εξαπλωμένα σχεδόν σε όλη την Γη.
📣Αλλά που οφείλεται η δύναμη τους;
“Η δύναμη τους είναι η αλληλο-υποστήριξη και η αμοιβαία εμπιστοσύνη… Αν το μυρμήγκι στέκεται στην κορυφή της ομάδας των εντόμων…αυτό δεν πρέπει να οφείλεται λοιπόν ότι στις κοινωνίες του η αλληλοβοήθεια εχει σχεδόν αντικαταστήσει τον αλληλοσπαραγμό; ”
Π. Κροπότκιν: ‘Αλληλοβοήθεια, ένας παράγοντας εξέλιξης’
🐜https://youtu.be/hnltUzQLqgw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *