η Δικτύωση για την Ελευθεριακή Εκπαίδευση και την Βιωματική Μάθηση…συστήνεται!

🌱  Ξετυλίγοντας το νήμα της Ελευθεριακής Εκπαίδευσης
Το 2019 το Μικρό Δέντρο διοργάνωσε μια πανελλαδική τριήμερη συνάντηση για την  Ελευθεριακή Εκπαίδευση με σκοπό την Δικτύωση, την Έρευνα και την Δράση.

Το 2022 η Δικτύωση για την Ελευθεριακή Εκπαίδευση και την Βιωματική Μάθηση συστήνεται με μια ημερίδα εκδηλώσεων. Μικρός Ντουνιάς (Λέσβος), Σπορείο (Αθήνα), Ομάδα Βουνού (Αθήνα) και Μικρό Δέντρο (Θεσ/νικη) θα παρουσιάσουν τις βασικές παιδαγωγικές αξίες της κάθε σχολικής κοινότητας, στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση της Δικτύωσης η αφετηρία και οι στοχεύσεις της και τέλος θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκυμαντερ “Το Σχολ(ε)ίο μας” (της σκηνοθέτριας Φ. Αυγουλέα) που εμπεριέχει και τα παραπάνω εγχειρήματα.

🌱Σκοπός της Δικτύωσης είναι να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για την Ελευθεριακή Εκπαίδευση και την Βιωματική Μάθηση τόσο στην θεωρία όσο και στην πράξη, να δημιουργηθεί ένα πλέγμα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με άτομα και συλλογικότητες που εμπνέονται από αυτές τις αξίες, και τέλος να αποτελέσει ένας σταθερός χρόνος και τόπος μοιράσματος, έρευνας και δράσης.

🌱Για την Ελευθεριακή Εκπαίδευση, η Ουτοπία είναι ένας προεικονισμός για την μελλοντική κοινωνία στο εδώ κι στο τώρα. Σ ’ ένα ελεύθερο σχολείο που εμπνέεται από το όραμα μιας ελεύθερης κοινωνίας που βασίζεται στην αλληλοβοήθεια, την συνεργασία, την αυθεντική επικοινωνία και την ατομική αυτονομία στην συλλογική συμβίωση, η πίστη στον άνθρωπο πηγάζει από την εφικτότητα αυτής της ουτοπίας. Κι ίσως γιατί είμαστε λιγάκι ανυπόμονες και δεν μπορούμε να περιμένουμε μια μελλοντική ελεύθερη κοινωνία, την φανταζόμαστε στο τώρα. Κι αν αυτό δεν λέει και πολλά, η φαντασία για μας δεν ορίζεται ως πλάνη και ονειροπόλημα, αλλά ως την βασική κινητήριο δύναμη με πυρήνα την επιθυμία.

📍Για το πρόγραμμα της Ημερίδας:
📍 Για την μπροσούρα της Hμερίδας:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *