“Χειραφετικη και ελευθεριακή εκπαίδευση, μετανάστευση και ο ρόλος της πόλης”

Η πρόταση μας για την εκπαίδευση ειναι όχι μόνο να συνδυάζει τη χειρωνακτική με την πνευματική εργασία, αλλά επιπλέον να δίνει έμφαση στη γνωστική, ψυχολογική, κοινωνική και ηθική ανάπτυξη του ατόμου. Η μάθηση αυτή δε προέρχεται μόνο μέσα από τα βιβλία αλλά και από τα συναισθήματα, τις πρακτικές ικανότητες, τη φυσική κατάσταση, την κοινωνική και ηθική εκπαίδευση καθώς και από την πολιτική δραστηριότητα και τη συμμετοχή στη λειτουργία του σχολείου. Ο Reclus και ο Kropotkin επηρεάστηκαν από τον Ελβετό παιδαγωγό Johann Heinrich Pestalozzi και το κίνημα της Νέας Αγωγής προτείνοντας εργαλεία κοινοτικής και περιβαλλοντικής εξερεύνησης. Ο Collin Ward υποστηρίζει τη θέση του παιδιού μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και προτείνει την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την τέχνη και το σχεδιασμό σαν εργαλεία ενεργού παρατήρησης και πραγματοποίησης τοπικών επεμβάσεων εξερεύνησης και σχεδιασμού. Μέσα από την περιβαλλοντική εξερεύνηση τα άτομα οραματίζονται την αλλαγή (αστική ή αποκεντρωμένη) και παροτρύνονται να συμμετάσχουν στο χτίσιμο του περιβάλλοντός τους.
Για την κοινότητα του Μικρού Δέντρου οι εκδρομές είναι άλλος ένας τόπος, χώρος, και χρόνος για να ανακαλύψουμε τους εαυτούς μας, τις άλλες αλλά και το περιβάλλον γύρω μας. Να διερευνήσουμε την σχέση της μνήμης με τον πολιτισμό, την ιστορία, της αρχιτεκτονική, της φιλοσοφίας, και την ιστορία μέσα την πόλη και τους δημόσιους χώρους της. Με το μέσο αυτό επανοικειοποιούμαστε τους δημόσιους χώρους δηλαδή τις πλατείες, τις υπηρεσίες και τα πάρκα παρεμβαίνοντας στα παραπάνω. Η πόλη και η φύση είναι η καλύτερη βάση για την κατάκτηση της γνώσης και της ελευθερίας, όχι μόνο των ενηλικών αλλά και των παιδιών. Υπερασπίζοντας την διεκδίκηση της παιδικής ηλικίας, σαν μια αυτόνομη περίοδο της ζωής και μη ταυτίζοντας την με την προετοιμασία για την ενηλικίωση, αλλά η ίδια η ζωή μέσα και έξω από τα τείχη του σχολείου και του σπιτιού. Το σχολείο είναι το έξω!
………
Ο Μικρός Ντουνιάς παρέα με το Μικρό Δέντρο συμμετέχουν σε στρογγυλή τράπεζα του Επιστημονικου Συνεδρίου Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο “Χειραφετικη και ελευθεριακή εκπαίδευση, μετανάστευση και ο ρόλος της πόλης”
https://www.facebook.com/events/827376714528765/?ref=newsfeed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *