Πρώτα Βήματα στην Κοινότητα

Καλή αρχή σε όλους και όλες!!!
🌱Πρώτα Βήματα στην Κοινότητα🌱
Η Προσαρμογή του παιδιού στην σχολική κοινότητα

🐾Πριν το ξεκίνημα
Η επιλογή του σχολείου είναι μία απόφαση των ενηλίκων την οποία καλούνται να πάρουν προτού ανακοινώσουν στο παιδί την εισαγωγή του στο νέο σχολικό περιβάλλον. Καλό είναι οι γονείς (ή κηδεμόνες) να είναι βέβαιοι για την επιλογή τους αυτή, έτσι ώστε να διεξαχθεί πιο ομαλά η όλη διαδικασία.
Το διάστημα που προηγείται της προσαρμογής του παιδιού συζητάμε για το περιβάλλον του σχολείου εστιάζοντας σε πράγματα χειροπιαστά, σε ανθρώπους και σε γεγονότα. Συζητάμε για τους ανθρώπους που θα συναντήσει εκεί και για το περιβάλλον και τα υλικά του σχολείου. Για παράδειγμα: “Στο σχολείο θα είναι η Σίλια και ο Τεφίκ” ή “Στο σχολείο θα υπάρχει ένα ποτιστήρι για να ποτίζετε τα φυτά” κ.α. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου αποφεύγουμε να ρωτάμε το παιδί αν θέλει να πάει σχολείο, όπως επίσης και να χρωματίζουμε με συναισθήματα την ζωή του εκεί. Αποφεύγουμε για παράδειγμα εκφράσεις όπως “Θα είσαι ευτυχισμένη εκεί”, μιας και η διαδικασία της προσαρμογής όπως και η σχολική εμπειρία εμπεριέχει όλη την γκάμα των συναισθημάτων.

🐌Προσαρμογή
Η προσαρμογή του παιδιού στο πρώτο του σχολικό περιβάλλον είναι μία διαδικασία που συνήθως αποτελεί μία μεγάλη αλλαγή για όλη την οικογένεια και τις περισσότερες φορές τον πρώτο αποχωρισμό του παιδιού από το στενό οικογενειακό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτόν θέλουμε η προσαρμογή αυτή να γίνεται όσο το δυνατόν πιο ομαλά και ανώδυνα. Στόχος μας για το ξεκίνημα είναι να δημιουργηθεί σχέση ανάμεσα στο παιδί και σε ένα μέλος της παιδαγωγικής ομάδας ώστε το παιδί να έχει το άτομο αυτό ως σημείο αναφοράς.
Στην πρώτη φάση της προσαρμογής το παιδί έρχεται στο σχολείο με σκοπό να γνωρίσει το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Αυτή η περίοδος διαρκεί περίπου τρεις μέρες. Ο γονιός (ή κηδεμόνας) παραμένει στο σχολείο, χωρίς να γίνονται αποχωρισμοί, έχει μια διακριτική στάση, χωρίς να παροτρύνει στο παιδί να παίξει ή να φύγει από την/τον ίδια /ίδιο, καθώς επίσης αποφεύγει κάποιου είδους διάδραση με άλλα παιδιά. Η παιδαγωγός συνοδεύει το παιδί, και προτείνει δραστηριότητες σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του και ακολουθώντας τον χρονορυθμό του.
Στην δεύτερη φάση ξεκινούν μικροί αποχωρισμοί. Ο γονιός (ή κηδεμόνας) πάντα αποχαιρετά το παιδί πριν φύγει από το περιβάλλον, και φυσικά βρίσκεται κάπου κοντά σε περίπτωση που το παιδί αγχωθεί ή την/τον ζητήσει επίμονα και χρειαστεί να επιστρέψει άμεσα . Η/ο παιδαγωγός συνοδεύει το παιδί στην δραστηριότητα του και στρέφει την προσοχή του στο περιβάλλον. Οι πρώτοι αποχωρισμοί δεν διαρκούν παραπάνω από μισή ώρα, ακόμα και αν φαίνεται πως το παιδί προσαρμόζεται ‘άνετα ‘ στο σχολικό περιβάλλον.
Στην τρίτη φάση το παιδί αρχίζει να αισθάνεται την παιδαγωγό ως «βάση ασφαλείας» για να εξερευνήσει το περιβάλλον του. Όταν σταθεροποιηθεί μια καθημερινή ρουτίνα, το παιδί ξεκινά να μένει για περισσότερη ώρα στο σχολικό περιβάλλον, αν και προτείνεται οι γονείς (ή κηδεμόνες) να συνεχίσουν να είναι διαθέσιμοι για την περίπτωση που χρειαστεί. Η φάση της σταθεροποίησης της εισαγωγής του παιδιού στην σχολική κοινότητα, ολοκληρώνεται όταν πλέον η παιδαγωγός και το παιδί έχουν χτίσει την σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης, ώστε το παιδί να ανακουφίζεται από την παιδαγωγό σε περιπτώσεις ανησυχίας.
Η ομαλή προσαρμογή του παιδιού στην κοινότητα, αποτελεί την πρώτη γέφυρα μεταξύ οικογένειας και κοινωνίας. Η θετική επίδραση της ομαλής προσαρμογής διαφαίνεται στην ατομική ψυχολογία του παιδιού, αλλά και στις ομαλότερες σχέσεις του με την παιδαγωγό, αλλά και με τα υπόλοιπα παιδιά της σχολικής κοινότητας.

📍Adjusting to day care under the Berlin adjustment model(english):
https://www.uni-ulm.de/…/Berliner_Eingew%C3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *