🌱Πέντε Σταθμοί για την Μοντεσσοριανή δασκάλα.

“Ο ενήλικος τελειοποιεί το περιβάλλον,
αλλά το παιδί τελειοποιεί τον άνθρωπο”

Συχνά ακούμε τους ενήλικες να ρωτάνε τα παιδιά «Ποιος σου έμαθε να μετράς, να γράφεις, να ζωγραφίζεις;», θα ρωτούσαμε άραγε ποτέ ένα παιδί ποιος σου έμαθε να μιλάς, να τρως, να περπατάς…
Η Μ. Μοντεσσόρι συχνά έλεγε στις φοιτήτριες της αναφερόμενη στο παιδί: «Vediamo che cosa fa»(Ας δούμε τι κάνει)…

🌱Σταθμός Πρώτος-Παρατήρηση
Η μοντεσσοριανή δασκάλα παρατηρεί την αυθόρμητη κίνηση του παιδιού, τις επιλογές του υλικού και τις επιθυμίες του, και βάση αυτών παρεμβαίνει στο περιβάλλον.

🌱Σταθμός Δεύτερος-Προετοιμασμένο Περιβάλλον
Ο τρόπος που οργανώνεται ένα μοντεσσοριανό περιβάλλον επιτρέπουν την ατομική δραστηριότητα, την ελευθερία της κίνησης και τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια της παιδικής ηλικίας.

🌱Σταθμός Τρίτος-Προετοιμασία της δασκάλας
Η προετοιμασία είναι διττή, πνευματική και χειρωνακτική, αλλά η πιο βασική είναι να σταματήσουν να είναι οι ενήλικες προσδοκίες το εμπόδιο για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Να μάθουμε -εμείς οι ενήλικες- να περπατάμε, να μιλάμε, να ακούμε, να υπάρχουμε και να δρούμε μαζί με τα παιδιά.

🌱Σταθμός Τέταρτος-Αισθητηριακή μάθηση και Αυτοδιορθούμενο υλικό
Η μοντεσσοριανή μέθοδος είναι, δυστυχώς, κυρίως γνωστή ως η μέθοδος που τα παιδιά μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν σε πολύ μικρή ηλικία και που γίνονται μικρές μαθηματικές “διάνοιες”. Στην πραγματικότητα η μοντεσσοριανή εκπαίδευση της δασκάλας δίνει ισότιμη έμφαση στην καθημερινή ζωή, στην κοινωνική ζωή, στο αισθητηριακό υλικό, στον προφορικό λόγο, στις μαθηματικές έννοιες, στο πολιτισμό, και στις τέχνες.

🌱Σταθμός Πέμπτος-Εκπαίδευση για την Ειρήνη
Το νέο άτομο είναι όν πνευματικό, κοινωνικό και εργατικό, ουδεμία σχέση με λευκά χαρτιά, άδειο δοχείο, και λοιπές εκφράσεις που μειώνουν την σημαντικότητα της παιδικής ηλικίας. Η παιδική ηλικία είναι σημαντική στο Εδώ και στο Τώρα.

🌿Αν τα παράπανω σας κίνησαν την περιέργεια, και ενδιεφέρεστε για παραπάνω πληροφορίες για το ετήσιο Μοντεσσοριανό Εργαστήρι Θεωρίας και Πράξης που θα συμβεί στο Μικρό Δέντρο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλ. 6997736314 ή FB:Tomikrodentro

📢Το Εργαστήρι απευθύνεται σε παιδαγωγούς, γονείς και όσες/ους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επάφη με την μοντεσσοριανή φιλοσοφία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *