ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΕΝΤΡΟ

Κύκλοι συναντήσεων Μοντεσσοριανών Δραστηριοτήτων (1,5 – 3 ετών)

Στην ομάδα αυτή τα παιδιά θα μπορούν να επιλέξουν δραστηριότητες σε ένα περιβάλλον που έχει προετοιμαστεί με στόχο την ελευθερία και τον συντονισμό της κίνησης, τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου και την γλωσσική έκφραση και επικοινωνία, την καλλιέργεια των αισθήσεων, την γνωριμία με την φύση και την εξερεύνηση του φυσικού κόσμου, την γνωριμία με την τέχνη και την προσαρμογή σε ένα πρώτο κοινωνικό πλαίσιο. Ακόμη, τα παιδιά χρησιμοποιώντας αληθινά εργαλεία στα μέτρα τους θα συμμετέχουν σε απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως την φροντίδα του εαυτού και του περιβάλλοντος, την προετοιμασία του φαγητού και το φύτεμα, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθηση και την κοινωνική τους συμπεριφορά. Τα παιδιά θα χρησιμοποιούν μοντεσσοριανό υλικό για την καλλιέργεια των αισθήσεων και την γλωσσική ανάπτυξη, θα συμμετέχουν σε απλές κινητικές δραστηριότητες και θα εισαχθούν ομαλά σε ένα πρώτο ομαδικό πλαίσιο.
Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται με συνοδεία γονέα σε ολιγομελείς ομάδες στον αγρό του Μικρού Δέντρου

Ετήσιο εργαστήρι Μοντεσσοριανής και Outdoor προσέγγισης (5 – 10 ετών)

Ο στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να ανακαλύψουμε και να μάθουμε μαζί, μέσα από την ανάδυση των επιθυμιών και των ενδιαφερόντων των παιδιών. Τα εργαλεία της outdoor education και της Μοντεσσοριανής φιλοσοφίας μας επιτρέπουν να συνδιάζουμε τη χειρωνακτική με την πνευματική εργασία και η γνώση για μας να αποκτά το πραγματικό της νόημα. Θα εξερευνήσουμε τον πραγματικό κόσμο δουλεύοντας σε ρεαλιστικές καταστάσεις δουλεύοντας πάνω στους στόχους που θέτει το αναλυτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πάντα σε συμφωνία με τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Στις τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανό το φυσικό ενδιαφέρον του παιδιού για τον κόσμο και να το εισάγουμε στην διαδικασία της συμμετοχικότητας και της λήψης αποφάσεων. Τα παιδιά έχουν ένα ακόρεστο ενδιαφέρον και περιέργεια για το κάθε τι που τα περιβάλλει. Δε σταματούν ποτέ να μαθαίνουν, να βιώνουν, να συγκινούνται, να συνδέονται και να αυτονομούνται.
Θέλουμε λοιπόν να συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος ελευθερίας και διερευνητικής μάθησης, εξερεύνησης του εαυτού και του άλλου, δημοκρατίας και συνδιαμόρφωσης.
Τι θα περιλαμβάνει:
Χρήση μοντεσσοριανού υλικού για τα μαθηματικά, την γλώσσα και τον πολιτισμό
Εικαστικά και κατασκευές
Ξυλουργείο
Nature hunting, μικρούς περιπάτους και εξερευνήσεις
Μουσική, θεατρικό παιχνίδι και γιόγκα
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε τρίωρες ολιγομελείς συναντήσεις στον αγρό του μικρού δέντρου.
Τα εργαστήρια ξεκινούν 20 Σεπτεμβρίου.
Πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής: alliotikosxoleio@yahoo.gr
τηλ: 6977850915, 6997736314

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *