Ζήτω το Μοντέρνο Σχολείο!

Ζήτω το Μοντέρνο Σχολείο!
Για την προετοιμασία των ανθρώπων για την νέα κοινωνία, οι αναρχικοί τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο δημιούργησαν τις βάσεις για την ολιστική εκπαίδευση (integral education). Για κανένα άλλο κίνημα δεν είχε τόσο εξέχουσα θέση η εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων.
Η εκτέλεση του Fransisco Ferrer ενέπνευσε την δημιουργία σχολείων σε Ευρώπη και Αμερική. Σχολικά περιβάλλοντα στα οποία οι άνθρωποι μαθαίνουν με τον ατομικό τους ρυθμό μέσα σε μια ατμόσφαιρα κοινοτικής ελευθερίας.
Σκοπόςτης E. Goldman, A. Berkman, της Ν. Dick δεν ήταν μόνο η δημιουργία νέων σχολείων, αλλά η πρόταση για μια νέα κουλτούρα, μια νέα ζωή, ένα καινούργιο κόσμο.
Στις 13 Οκτωβρίου του 1909, ο Fransisco Ferrer οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Σε Ευρώπη και Αμερική καλούνται διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Ο Ferrer έγινε σύμβολο της ελεύθερης σκέψης και ο θάνατος του ημέρα μνήμης για την ελευθεριακη εκπαίδευση.
Για περισσότερο από έναν αιώνα το όνομα του παραμένει σε διεθνές επίπεδο συνυφασμένο με την ελεύθεριακή εκπαίδευση. Κι αν αναρωτιόμαστε αν έχουν σημασία όλα αυτά, σκεφτείτε πως στο σχολείο διδαχθήκαμε τι να πιστεύουμε, όχι πως να σκεφτόμαστε.
Κλείνοντας με το αγαπημένο αναγνωστικό ” Οι περιπέτειες του Νονό” του Jean Grave, ένα ουτοπικό παραμύθι που συγκρίνει την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων της ενήλικης εξουσίας, με μια αυτόνομη ελευθεριακή κοινότητα παιδιών. Ο Anselmo Lorenzo προλογίζει “Αγαπημένα μου παιδιά η Αυτονομία δεν υπάρχει, αλλά θα υπάρξει! “.

Εδώ θα βρείτε την εισήγηση – μπροσούρα μας ‘ Μια επικαιροποίηση του αναγνώσματος “Οι περιπέτειες του Νονό” και την μπροσούρα μας για την ζωή και το έργο του F.Ferrer.

2015.12.18 Το μοντέρνο σχολείο του Ferrer

2019.6.18 Οι περιπέτειες του Νονό

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *