Μια επικαιροποίηση του αναγνώσματος “Οι περιπέτειες του Νονό”

Γιατί οι αξίες τις ελευθεριακης/ αναρχικης εκπαίδευσης είναι διαχρονικές;
Πως τελικά κατάφεραν να επιβιώσουν οι αξίες του Μοντέρνου Σχολείου του F. Ferrer μέχρι και σήμερα;
Γιατί είναι σημαντική η μετάφραση ενός αναγνωστικού για παιδιά δημοτικού, που έγραψε ο J. Grave στις αρχές του 1900;
Είναι τελικά ουτοπική η ελευθεριακη/αναρχική παιδαγωγική στο εδώ και στο τώρα;
Πως ορίζεται η ουτοπία στο τότε και στο τώρα; 
Όλα αυτά τα ερωτήματα μας ξαναγεννήθηκαν με την ανάγνωση του Νονό. Με πολύ ενθουσιασμό συνεργαστήκαμε με το Σπύρο από τις εκδόσεις ‘Στάσει Εκπιπτοντες’ και την Ντόνια από την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Εκπαιδευτικών για την παρουσίαση του βιβλίου ‘Οι περιπέτειες του Νονό’. Στην εισήγηση υπογραμμίσαμε το ζήτημα της ουτοπίας και τη σημασία της φαντασίας στην παιδική λογοτεχνία, στη συνέχεια επισημάνθηκαν οι διαφορές και οι ομοιότητες της αναρχικής, ελευθεριακής και προοδευτικής παιδαγωγικής. Τέλος, αναφέρθηκε το παράδειγμα του αναρχικού σχολείου Paideia της Ισπανίας όπου ακόμα και σήμερα εμπνέεται από αυτές τις αξίες.
Για την παιδαγωγική ομάδα του Μικρού Δέντρου η μέθοδος της επιρροής που είναι επικεντρωμένη στην επιθυμία του ατόμου έρχεται σε αντίθεση με την επιβολή που είναι η φυσικοποιημενη στάση του ενήλικα προς τα παιδιά. Θαρρείς πως θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε διαφορετικά το ζήτημα, θαρρείς και υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο χωρίς να προετοιμαστούμε και να τον προετοιμάσουμε.
Μπορεί αυτές οι ιδέες να γεννήθηκαν ένα αιώνα πιο πριν, άφησαν όμως μια παρακαταθήκη. Μια παρακαταθήκη που επηρεάζει την φαντασία μας, και μας κάνει λιγάκι ανυπόμονες μιας και δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα μελλοντικό άλμα για την απόπειρα της υλοποίησης τους. Κι όταν μιλάμε για φαντασία δεν υποτιμούμε την φαντασία σαν ένα αφελές ονειροπόλημα, αλλά δανειζόμαστε λίγη φαντασία από αυτά τα σχολεία του παρελθόντος, επικαιροποιώντας το έναυσμα του Α. Λορέντζο ” Αχ, αγαπημένα μου παιδιά του Μοντέρνου Σχολείου! Η Αυτονομία δεν υπάρχει, αλλά θα υπάρξει. ”.
Καλή ανάγνωση!

 

Εδώ θα βρείτε την εισήγηση – μπροσούρα μας ‘ Μια επικαιροποίηση του αναγνώσματος “Οι περιπέτειες του Νονό”  : Οι περιπέτειες του Νονό Εισήγηση- μπροσούρα

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *