Εδώ και 3 μήνες, η Συνέλευση του Αλλιώτικου Σχολείου, το Μικρό Δέντρο, δοκιμάζει την πραγμάτωση κάποιων επιθυμιών της στη βάση μιας σχολικής καθημερινότητας. Το σχολείο μας λειτουργεί καθημερινά, στην περιοχή του Κρυονερίου και σ’ αυτό συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 13 παιδιά ηλικίας 3 με 5,5 ετών.
Οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες ξεπήδησε το εγχείρημά μας και λειτουργεί η συνέλευση μας, βασίζονται κατά κύριο λόγο στην αυτοοργάνωση, την συνδιαμόρφωση και τη συνδημιουργία. Στο σχολείο μας επιλέγουμε διαδικασίες που προωθούν τη βιωματική μάθηση, την αυτοδύναμη εξέλιξη του παιδιού, την αυτορρύθμιση των σχέσεων στη σχολική κοινότητα, την συμβίωση, την ειρηνική εξερεύνηση του εαυτού και του κόσμου, τον σεβασμό στο άτομο και στη διαφορετικότητα, τον προσωπικό ορισμό και την συλλογική κατάκτηση της ελευθερίας. Ως ελευθερία ορίζουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα από τις οποίες μπορεί να γεννηθεί η ικανότητα να αφουγκράζομαι και να σέβομαι τις ανάγκες του εαυτού και του άλλου. Χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως αυτές της μη κατευθηντικότητας, της ενεργητικής ακρόασης, της ενσυναίσθησης αλλά και σε μια διαρκή προσπάθεια να μινιμάρουμε τους ενήλικους εαυτούς μας, στοχεύουμε μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη των παιδιών μέσα από ένα ολιστικό πρίσμα.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια χρειαζόμασταν ένα σημείο αναφοράς και ασφάλειας από το οποίο θα περάσουμε στην πράξη. Έτσι οι παιδαγωγικές θεωρίες, τα εργαλεία και οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται, διατυπώνονται στο Παιδαγωγικό μας Πλαίσιο, το οποίο δεν ξεχνάμε ότι θέλουμε να βρίσκεται σε διαρκή σχέση ανατροφοδότησης με το βίωμα και την εμπειρία. Θέλουμε η ύπαρξη του να εξαρτάται από τη διαλεκτική του αξία.
Η προσέγγιση για μια αλλιώτικη παιδαγωγική πηγάζει από την αναγκαιότητά μας για μια αλλιώτικη κοινωνία, λαμβάνοντας υπ’ όψη την αλληλένδετη σχέση μεταξύ κοινωνίας – οικογένειας- εκπαίδευσης.
Δέχομαι Αφήνω Δίνω Παίρνω Νοιάζομαι Αγκαλιά Ασφάλεια Συμπαραστέκομαι Συμπάσχω Συμμετέχω Μοιράζομαι Νιώθω Αισθάνομαι Σκέφτομαι Χώρος Χρόνος Προτείνω Ενδιαφέρομαι Αμφισβητώ Επαναδιαπραγματεύομαι Θετικότητα Ελευθερία Μαθαίνω Κουβεντιάζω Παίζω Κλαίω Γελάω Θυμώνω Διασκεδάζω Ανακαλύπτω Ακούω Μυρίζω Γεύομαι Ακουμπάω Χαϊδεύω Υπομονή Συλλογικότητα Κοινότητα Αποδοχή Επιλογή Βούληση Ανάγκες Επιθυμίες Δημιουργία Υποστήριξη Ανάπτυξη Περιέργεια Ερεθίσματα
ΑΓΑΠΗ ΓΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
είναι οι λέξεις που προτιμάμε να ακούνε τα παιδιά μας
είναι η άποψή μας για τον κόσμο
που ονειρευόμαστε και διεκδικούμε
και πραγματώνουμε
Και προσπαθούμε
να οικοδομήσουμε
κάτι άλλο μέσα σε αυτό
γιατί γίνεται και αλλιώς
αλλιώτικα
Γιατί, στην τελική
πως γίνεται να γίνεται αλλιώς
κι όχι έτσι όπως λέμε
αφού ώρες-ώρες το καταλαβαίνουμε
ότι ο άνθρωπος
δεν γίνεται αλλιώς
Πώς να το κάνουμε;
Δεν γίνεται
δεν γίνεται
ο άνθρωπος
δεν συμβαίνει
ο άνθρωπος
Ποιος είναι ο στόχος του σχολείου στην κοινωνία; Τι απαιτήσεις έχουν από αυτό, αυτοί που το ελέγχουν; Ποια είναι τα όρια των δασκάλων και πώς αυτά καθορίζονται; Ποια είναι η θέση του παιδιού στο κόσμο; Η θέση του παιδιού μέσα στην κοινωνία πολιτικά;
Θέλουμε να προετοιμάζουμε τα παιδιά για τον σκληρό κόσμο που έχουμε φτιάξει. Τα προετοιμάζουμε για να σταθούν δυνατά ως αυτό που είναι. Ως ο εαυτός τους. Δεν προετοιμάζουμε το εργατικό δυναμικό της χώρας.
Σημασία για μας έχει τόσο η καρδιά, όσο και το μυαλό. Τόσο ο νους, όσο και το σώμα. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να παραλείπει ή να υποτιμά κάποιο από τα κομμάτια που συνθέτουν ένα εγώ.
Ο ρυθμός της ζωής μπορεί να μας κάνει να ξεχνάμε.
Το πρέπει μπορεί να γίνεται εύκολα συνήθεια και λατρεία.
Στη γνώση ελοχεύει ο δογματισμός. Είναι η προσωπική δουλειά του καθενός να καταπιεί την κατεύθυνση, τη ρητορεία, την ηθικολογία, την περιττολογία, την ιδεολογία, τον ισμό και την ταυτότητα. Αυτά τα πράγματα δεν αφορούν κανέναν άλλο, εκτός από το ίδιο το άτομο που τα φέρει ως δεσμά για να αυτοπροσδιορίζεται.
Στη γνώση φωλιάζει και η θέση, η γνώση της θέσης. Που στέκεται το άτομο. Δίπλα σε ποιους και απέναντι σε ποιους. Και γιατί. Σίγουρα ξέρει γιατί. Έχει νιώσει γιατί, πριν καν καταλάβει.
Συνέλευση του Αλλιώτικου Σχολείου , Το μικρό δέντρο
https://alliotikosxoleio.espivblogs.net/
alliotikosxoleio@yahoo.gr
Πως μπορώ να επικοινωνήσω με το σχολείο; θέλω να γράψω το παιδι μου