Εργαστήριο Μοντεσσοριανής θεωρίας και πρακτικής για ενήλικες.

Εργαστήριο Μοντεσσοριανής θεωρίας και πρακτικής για ενήλικες
Ηλικίες 3 – 6 ετών (Casa dei bambini)
Ετήσιο πρόγραμμα συναντήσεων (Οκτώβριος 2020 – Ιούνιος 2021. Το πλήρες πρόγραμμα θα αναρτηθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου)

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές/τριες παιδαγωγικών σχολών, εκπαιδευτικούς τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, σε γονείς και σε όποιον/α ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στην Μοντεσσοριανή μέθοδο και να στηρίξει την ανάπτυξη του παιδιού. (Το εργαστήριο ακολουθεί τις αρχές του Association Montessori Internationale)

Η μοντεσσοριανή μέθοδος αποτελεί μία ολοκληρωμένη παιδαγωγική πρόταση με άμεση πρακτική εφαρμογή σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Διαθέτει ισχυρές φιλοσοφικές βάσεις και ένα πλούσιο παιδαγωγικό υλικό για το οποίο είναι ευρέως γνωστή. Ταυτόχρονα προτάσσει την ελευθερία του παιδιού, την στήριξη την αυτονομίας του και την ενδυνάμωση της βούλησης του.

Στο εργαστήριο θα μελετήσουμε την μοντεσσοριανή θεωρία ως μέρος του κινήματος της Νέας Αγωγής ενώ ταυτόχρονα θα διδαχθούμε την χρήση σημαντικού μέρους του μοντεσσοριανού υλικού για παιδιά 3 – 6 ετών που καλύπτει τις ενότητες καθημερινή ζωή, αισθητηριακό υλικό, γλώσσα, μαθηματικά και πολιτισμό. Στην θεωρία θα ασχοληθούμε με τις βάσεις της μοντεσσοριανής φιλοσοφίας όπως είναι οι περίοδοι ευαισθησίας, ο αφομοιωτικός νους και τα στάδια ανάπτυξης. Ακόμη, θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε πρακτική σε ένα προσεκτικά προετοιμασμένο μοντεσσοριανό εκπαιδευτικό περιβάλλον και να ασκηθούμε στην κατασκευή ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που να στηρίζει την ανάπτυξη του παιδιού και να επιτρέπει την μαθηση μέσω της ελευθερίας. Τέλος θα δούμε πώς μπορούμε να κατασκευάσουμε το δικό μας μοντεσσοριανό υλικό.

Συντονίστρια: Σοφία Σαρακενίδου, μοντεσσοριανή παιδαγωγός (AMI certified)
πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής: 6997736314
mail: alliotikosxoleio@yahoo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *