Αυτομόρφωση με θέμα ‘Κοινωνικές κατασκευές της παιδική ηλικίας στο λόγο. Καθεστώτα αλήθειας, υποκειμενικότητα και εξουσία.’

Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε την Κυριακή 14 Απρίλη στον χώρο μας τον Κοινωνιολόγο της εκπαίδευσης, Ιωάννη Πεχτελίδη, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και στο παρελθόν στα πλαίσια του ερευνητικού Heteropolitics: Refiguring the common and the political. Λίγα λόγια για την παρουσίαση:
Κοινωνικές Κατασκευές της Παιδικής Ηλικίας στο Λόγο. Καθεστώτα αλήθειας, υποκειμενικότητα και εξουσία.

Στο σεμινάριο αυτό μας απασχολεί η αναπαράσταση και κατ’ επέκταση η κοινωνική κατασκευή της «παιδικής ηλικίας» σε ποικίλους λόγους (discourses), όπως της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, των κόμικς, της επιστήμης, της μόδας και της διαφήμισης. Γίνεται αναφορά στις ισχυρές εικόνες της παιδικής ηλικίας που παράγουν οι διάφοροι λόγοι και στα μοντέλα εξουσίας που αντιστοιχούν σε αυτές. Στόχος είναι η κριτική προσέγγιση των σχέσεων ανάμεσα στη γνώση που παράγουν αυτοί οι λόγοι και την εξουσία. Ειδικότερα, οι συνέπειές της στην οργάνωση των σχέσεων ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες, στον έλεγχο και την καθοδήγηση ή τη διακυβέρνηση των παιδιών προς καθορισμένους ηθικο- πολιτικούς και οικονομικούς στόχους. Για την κριτική προσέγγιση αυτή αντλούμε κυρίως από τη μεταδομιστική θεωρία του λόγου, τις «σπουδές της διακυβέρνησης», καθώς και από τη νέα κοινωνιολογία της παιδικής ηλικίας και την κοινωνιολογία της εκπαίδευσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *