Συμμετοχή στην Ημερίδα: Εκπαιδευτικά Εγχειρήματα Ευέλικτης Μάθησης

Το Σάββατο 30 Μαρτίου συμμετέχουμε στην ημερίδα που οργανώνει η αυτοοργανωμενη Πολιτιστική Ομάδα Πανεπιστημίου Π.Ο.Π που θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Αρεως στον Βόλο, με θέμα “Εκπαιδευτικά εγχειρήματα ευέλικτης μάθησης”.

“Μαζί με την οικογένεια, το σχολείο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς που καθορίζουν την ζωή κάθε ανθρώπου.

Οι δομές και αρχές του εκπαιδευτικού συστήματος, σε συνδυασμό με το αναλυτικό πρόγραμμα, τα σχολικά βιβλία και υλικά, τις απόψεις και στάσεις των διδασκόντων, τις μεθόδους λήψης αποφάσεων, τη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς και τον γενικότερα περιβάλλοντα χώρο, επηρεάζουν άμεσα τις αντιλήψεις και την προσωπικότητα των μαθητών και καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη τη ζωή τους.

Στόχος μας είναι να συζητήσουμε με τους πολίτες του Βόλου, με εκπαιδευτικούς, γονείς, παιδιά, φοιτητές και φοιτήτριες, για τις εναλλακτικές, μη συμβατικές μορφές εκπαίδευσης οι οποίες έχουν ως πρωταρχικό σκοπό την σφαιρική μόρφωση και την ομαλή ένταξη κάθε παιδιού στο σχολείο και την κοινωνία, με γνώμονα τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Συγχρόνως, μέσα από την παρουσίαση εμπειριών εναλλακτικής εκπαίδευσης στον ελληνικό χώρο, να μιλήσουμε για τη σημαντικότητα και τη χαρά της διδασκαλίας μέσα από ανοιχτές ευέλικτες διαδικασίες που προωθούν την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό της διαφορετικότητας, χωρίς καμίας μορφής ρατσισμού, εθνικισμού, αναπαραγωγής στερεοτύπων και διακρίσεων.

Πιστεύουμε ότι η οργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας αποτελεί μια αφετηρία προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση πάνω σε θέματα εναλλακτικών μορφών εκπαίδευσης ώστε να γίνουν γνωστές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και γενικότερα.

Κάθε δράση μας είναι αυτοοργανωμένη και γίνεται χωρίς καμία χρηματοδότηση και χορηγία από οποιονδήποτε φορέα.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *