Παρατήρηση της πρωινής καθημερινότητας στο Μικρό Δέντρο

Στο Μικρό Δέντρο επιθυμούμε να υπάρχει ένας χώρος συνεργασίας και επικοινωνίας με το ‘έξω’. Προσπαθώντας, έτσι, να προσεγγίσουμε την δημιουργία ενός ανοιχτού σχολείου, τα τελευταία χρόνια δεχόμαστε διάφορες επισκέψεις. Ενδιαφερόμενοι γονείς, αλληλέγγυοι φοιτητές και μαθητές, εκπαιδευτικοί κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδίκευσης, όλοι τους άτομα με ενδιαφέρον για την ελευθεριακή μάθηση και σκέψη. Μέσα από αυτές τις επισκέψεις, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός δικτύου σχέσεων, βάση του οποίου είναι το αμοιβαίο μοίρασμα και όχι μια τυποποιημένη απόμακρη στάση για τον/την παρατηρητή/τρια. Άλλωστε, για εμάς, η παιδαγωγική είναι ένα μέσο ανταλλαγής ιδεών και μάθησης. Θέλουμετη κατάκτηση της γνώσης να έρχεται μέσα από το βίωμα και όχι από την αναπαραγωγή.
Η διαδικασία της παρατήρησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιονδήποτε/ οποιαδήποτε επιθυμεί να συμμετάσχει στο εγχείρημά μας. Βέβαια, μέσα από αυτή τη διαδικασία ξεπήδησαν και ποικίλες συνεργασίες, πάντα στα πλαίσια αμοιβαίου μοιράσματος παιδαγωγικών θεωρητικών και πρακτικών εργαλείων. Η ανατροφοδότηση που παίρνει η κοινότητά μας από την οπτική ενός εξωτερικού παρατηρητή, έχει μεγάλη σημασία. Οι κουβέντες που προκύπτουν, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί που εκφράζονται, ενισχύουν την αυτοβελτίωση των συνοδών, επανανοηματοδοτούν την εμπειρία της κοινότητας και εν τέλει, εμπλουτίζουν την πρωινή καθημερινότητα μας με τα παιδιά.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, η πρωινή καθημερινότητα να είναι ανοιχτή για όποιον και όποια θελήσει να τη βιώσει, τους μήνες Νοέμβριο, Φεβρουάριο και Μάιο. Υποδεχόμαστε τον παρατηρητή ή την παρατηρήτριά μας στις 9 το πρωί. Ο/η παρατηρητής/ τρια μπορεί να έχει μια σταθερή θέση σε όλους στους χώρους του σχολείου, απ’ όπου θα παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει. Για τη διευκόλυνση της παρατήρησης δεν χρησιμοποιούμε κινητά, τάμπλετ ή άλλα αντικείμενα που θα τραβήξουν την προσοχή των παιδιών. Φροντίζουμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο διακριτική στάση στο χώρο.
Για τον προγραμματισμό παρατήρησης ή/και για περισσότερες πληροφορίες, στείλτε μας email στο alliotikosxoleio@yahoo.gr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *