Το Μικρό Εργαστήρι Θεάτρου ή Ο Γύρος του Κόσμου σε μια Ώρα

Θέλοντας να φτιάξουμε ένα σχολείο που να είναι τόπος συνάντησης της κοινότητας ξεκινήσαμε και το Μικρο Εργαστήρι Θεάτρου. Η σκέψη μας ήταν να δημιουργήσουμε χώρο και χρόνο ώστε το σχολείο να αποτελεί τόπο δημιουργίας και επικοινωνίας για μια μεγαλύτερη ευρύτερη κοινότητα.  

Από το Σεπτέμβρη η ομάδα συναντιέται κάθε Παρασκευή από τις 18:00 μέχρι τις 19:30.  

Σε αυτές τις συναντήσεις χρησιμοποιούμε τα εργαλεια του Δράματος, τη βιωματική εξερεύνηση, τη συλλογική δημιουργία, την ανταλλαγή και το μοίρασμα  για να επινοήσουμε και να δημιουργήσουμε νέους κόσμους, να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα μας για διάφορα ζητήματα, να πειραματιστούμε με «προβλήματα» και «λύσεις».  

Μέσα στην ανάγκη για ελευθερία και αυτονομία αντιλαμβανόμαστε και την αισθητική μας χειραφέτηση, τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τα καλλιτεχνικά μέσα , τα εκφραστικά μας μέσα, τη δυνατότητα να μεταποιούμε την πραγματικότητα  και να δημιουργούμε σύμβολα, τη δυνατότητα να μετατρέπουμε μια προσωπική ιστορία σε παγκόσμια και το αντίστροφο.  

Φτιάχνουμε τη δική μας συμβολική γλώσσα χρησιμοποιώντας το σώμα, τη μάσκα, το σκηνικό, το λόγο, την κούκλα. Εμπνεόμαστε από την πραγματικότητα, τη φωτίζουμε με προβολείς ή την κόβουμε κομματάκια σε μικρές σκηνές και επιβραδύνουμε το χρόνο.  

Έτσι μέχρι τώρα η ομάδα εξερεύνησε την πόλη που ζούμε, και την έννοια του χώρου του ατομικού και του συλλογικού, το χώρο του παιδιού και το χώρο του ενήλικα, ταξίδεψε στη στέπα και στη σαβάνα όπου ο χώρος και ο χρόνος είναι πολύ διαφορετικοί από τους δικούς μας, έφτιαξε τελετουργίες για να κατανοήσει τη σημασία τους και να περάσει από το χώρο της θέασης στο χώρο της δράσης. 

Μέσα από παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμούς, παγωμένες εικόνες, τη δημιουργία σκηνικού χώρου, τη μεταμφίεση και το μακιγιάζ, τη χρήση των χρωμάτων και άλλων υλικών  δημιουργούμε τις δικές μας συνθήκες και παίρνουμε το χώρο και το χρόνο να τις επεξεργαστούμε και να δράσουμε. Τα ερεθίσματα πολλές φορές είναι από την καθημερινή ζωή άλλες από μύθους και ιστορίες, από όνειρα και επιθυμίες. 

Προτεινόμενα βιβλία και άρθρα:  

– Α. Μποάλ, Το θέατρο του Καταπιεζόμενου,μτφ. Ε. ΜπραουδάκηΘεωρία, Αθήνα 1981. 

-Π. Φρέιρε, Η αγωγή του Καταπιεζόμενουμτφ. Γ. Κρητικός, Ράππα, Αθήνα 1974. 

Αουγκούστο Μποάλ, Πολιτισμός και Εκπαίδευση 

http://www.theatroedu.gr/portals/38/main/images/stories/files/Arthra/2008%20BOAL_Politismos_Ekpaideysi.pdf 

-Εουτζένιο Μπάρμπα, Εισαγωγή στην ανθρωπολογία του θεάτρου 

http://www.theatroedu.gr/Portals/38/main/images/stories/files/Magazine/T3/T3%20Kaldi.pdf 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *