Μια επίσκεψη σε ένα εργοστάσιο

Στα πλαίσια της δικτύωσης και της επικοινωνίας με άλλα εγχειρήματα επισκεφτήκαμε το κοινωνικό κέντρο της Σόφιας “Εργοστάσιο για την Αυτονομία/ Фабрика Автономия”. Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου έγινε η παρουσίαση του Μικρού Δέντρου και ακολούθησε συζήτηση.

Τι είναι όμως το “εργοστάσιο για την αυτονομία”;
…ένα ελεύθερο, ανοιχτό, ανεξάρτητο, αντιεμπορευματικό κοινωνικό κέντρο
Τι σημαίνει αυτό;
Ελεύθερο: Συναποφασίζουμε τους κανόνες. Ο καθένας και η καθεμία μπορεί να εμπλέκεται στις αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή μας αλλά και την ίδια την κοινότητα. H πολιτική δεν είναι προνόμιο εξουσιοδοτημένων ατομικοτήτων, αλλά μια δέσμευση για τον καθένα και την καθεμία από μας στην καθημερινή ζωή.
Ανεξάρτητο, αντιεμπορευματικό: Δεν συνδιαλεγόμαστε με ινστιτούτα, πολιτικά κόμματα, επιχειρήσεις κ.τ.λ. Σκοπός μας δεν είναι το κέρδος. Ο χώρος λειτουργεί με τις αρχές της αυτό-οργάνωσης και στηρίζεται από οικονομικές ενισχύσεις εθελοντών.

Ανοιχτό για όλους/ες: Ο χώρος είναι ανοιχτός σε όσους/ες θέλουν να συμμετέχουν στο πείραμα της αυτό-οργάνωσης και της αυτό-διευθυνσης όσο μοιραζόμαστε βασικές αξίες και αρχές.

Αξίες και αρχές: Επιδιώκουμε και αναζητούμε την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την αυτό-διαχείριση που στέκεται απέναντι στον παγκόσμιο καπιταλισμό, την ψεύτικη δημοκρατία, και σε όλες τις μορφές του ολοκληρωτισμού. Πιστεύουμε πως ένας κόσμος ισότητας, αλληλοβοήθειας χωρίς ιεραρχία και εξουσία είναι εφικτός. Παράλληλα προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τα παραπάνω στην πράξη.
Αυτονομία: Γιατί εμείς οι ίδιοι/ες μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία αυτό-διεύθυνσης.
Εργοστάσιο: Γιατί είναι αδύνατο να επιτύχουμε την ατομική μας ελευθερία χωρίς την συλλογική ελευθερία.

(Απόσπασμα από το κείμενο αυτοπαρουσίασης)

Για επικοινωνία:
contact@fabrika-avtonomia.org
http://fabrika-avtonomia.org/
facebook.com/pg/fabrika.avtonomia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *