Το μικρό εργαστήρι θεάτρου στο Μικρό Δέντρο 26/01/2017

Καλούμε για τη δημιουργία ενός θεατρικού εργαστηρίου για παιδιά από 6 ετών και πάνω που λειτουργεί βασισμένο στην ελευθεριακή παιδαγωγική. Η παιδαγωγική του Μικρού Δεντρου όπως και η φύση της θεατρικής συνάντησης διαπερνά ή βασίζεται στις συλλογικές σχέσεις, στο πώς μπορεί το άτομο να υπάρχει αυτόνομα μέσα σε μια ομάδα με σεβασμό στο ίδιο, αλλά και στα υπόλοιπα μέλη.

 

Το μικροεργαστήρι θεάτρου

Στο μικρό δέντρο

Το σχολείο «μέσα – έξω»

Με αφορμή το σχολείο , τη συνάντηση και το μοίρασμα  στον τόπο και το χρόνο της καθημερινής σχολικής ρουτίνας , χτίστηκε γύρω του μια κοινότητα. Στο μικρο δέντρο τα παιδιά και οι ενήλικες ( συνοδοί, γονείς, αλληλέγγυοι) προσπαθούμε να βρούμε τους κοινούς τρόπους και τόπους ώστε να φτιάχνουμε κάθε  φορά ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και τις ανάγκες μας και που αυτές πρωτοσυναντήθηκαν στις ιδέες και πρακτικές της ελευθεριακής εκπαίδευσης, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης. Πολλές φορές μέσα σε αυτό το ταξίδι και με τη φιλοδοξία η κοινότητα μας να είναι ένας ορατός – υλικός οργανισμός σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλέγμα σχέσεων , το σχολείο προσπάθησε να δημιουργήσει μεγαλύτερους κοινούς τόπους καλώντας ανοιχτά σε συζητήσεις, αυτομορφώσεις, παιχνίδια, προβολές , γιορτές και παζάρια. Αυτές είναι οι στιγμές που προσπαθεί η κοινότητα μας να δημιουργήσει ένα ακόμη επίπεδο συσπείρωσης  του ενδιαφέροντος γύρω από παιδαγωγικά ζητήματα, ζητήματα ελευθερίας , κοινότητας και αλληλεγγύης. Είναι οι στιγμές που το μικρο δέντρο προσπαθεί να βγει το έξω – μέσα και το αντίστροφο…

Φέτος για πρώτη χρονιά  θελήσαμε να μεγαλώσουμε το χώρο και το χρόνο αυτών των συναντήσεων .

Τι θα πει: ένα σχολείο ανοιχτό?

Προέκυψαν οι πρώτες απαντήσεις:

Ενα σχολειο που να “κατοικείται όλες τις ώρες”. Ένα σχολείο που τα παιδιά θα μπορούν να οικειοποιηθούν περισσότερες ώρες. Ένα σχολείο για τα παιδιά που  μεγάλωσαν κι έφυγαν αλλά θέλουν να συνεχίσουν τους δεσμούς τους με την κοινότητα. Ένα σχολείο όπου συναντιόμαστε , εξερευνούμε, ανταλλάσσουμε, δημιουργούμε και αποφασίζουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλα πλαίσια. Ένα σχολείο που είναι το σχολείο των παιδιών που δεν είναι το σχολείο τους. Ένας τόπος όπου μπορούν να δημιουργούν και να ανταλλάσσουν  και να μοιράζονται όλα τα μέλη της κοινότητας εξίσου όλων των ηλικιών. ‘Ενα σχολείο όχι μόνο για παιδία αλλά και για τους/τις ενήλικες που θέλουν να εξερευνήσουν παιδαγωγικές πρακτικές, να μοιραστούν προβληματισμούς και ιδέες για το παιδί και το σχολέιο. Ένα διαρκές σχολείο. Ένας τόπος όπου συναντιέται η ανάγκη μας για ελευθερία, αλληλεγγύη ,αυτό- οργάνωση και μάθηση. Ένας τόπος που συναντιέται η επιθυμία μας να ζήσουμε και να μάθουμε μαζί  γκρεμίζοντας σύνορα φυλής και φύλου, αρνούμενοι/ες  τις προκαθορισμένεςταυτότητες. Όλα αυτά έγιναν το μέσα έξω.

 

Το καλειδοσκόπιο

Μικρό θεατρικό εργαστήρι

Όλα αυτά τα πρίσματα συνέθεσαν σιγά σιγά το ιδανικό καλειδοσκόπιο. Το θέατρο αποτελεί για εμάς κατεξοχήν τόπο συνάντησης, ανταλλαγής και επικοινωνίας, βιώματος , συν- κίνσης και συλλογικής δημιουργίας. Το θέατρο εμπεριέχει ολιστικότητα από τη φύση του, πάνω του συναντιούνται και διαπλέκονται ατελείωτα το μέσα με το έξω. Το εγώ και ο κόσμος. Το άτομο και η κοινωνία. Η ελευθεριά και η καταπίεση. Η σκέψη και η επικοινωνία. Η πράξη και ο αναστοχασμός.

 

Ένα διαρκές σχολείο- ένα διαρκές εργαστήρι- ένα διαρκές θέατρο

Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε τη δημιουργία ενός θεατρικού εργαστηρίου για παιδιά από έξι ετών και πάνω που να λειτουργήσει βασιζόμενο στην παιδαγωγική του σχολείου και να αποτελέσει κι έναν τόπο σταθερής συνάντησης παιδιών που δεν είναι στην πρωινή καθημερινότητα.

Η παιδαγωγική βάση του μικρού δέντρου όπως  και η φύση της θεατρικής συνάντησης διαπερνά τις ή βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις, στο πώς μπορεί το άτομο να υπάρχει αυτόνομα μέσα σε μια ομάδα , με σεβασμό στα υπόλοιπα μέλη αλλά και στην ατομικότητα του.

Μέσα από  τα παιχνίδια κίνησης, αυτοσχεδιασμούς, τραγούδια, τη δημιουργία σκηνικού χώρου, το μακιγιάζ και το φωτισμό, τα παιχνίδια επικοινωνίας  ή status, την εξερεύνηση του ρόλου μέσα από αυτοσχεδιασμούς και ανά-στοχαστικές ασκήσεις , τις παγωμένες εικόνες και τις τεχνικές του θεάτρου του καταπιεσμένου θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα χωροχρόνο ώστε να νιώσουμε, να απελευθερωθούμε, να δοκιμάσουμε, να πειραματιστούμε, να κάνουμε λάθη, να δοκιμάσουμε τα όρια του εαυτού και του άλλου, να ανακαλύψουμε τα εργαλεία του θεάτρου, να ασκηθούμε σε τεχνικές γνώσεις.

Στόχος του εργαστηρίου δεν είναι να δημιουργηθεί μια θεατρική ομάδα παιδιών με ιερό καθήκον να παρουσιάζει τη δουλειά της στους ενήλικες αλλά ένα διαρκές εργαστήρι, με τις άπειρες επιλογές της θεατρικής συνάντησης ορατές και απτές, ώστε να αποφασίζει η ομάδα με τι κάθε φορά θέλει να ασχοληθεί.

για πληροφορίες :6982075249

6997736314

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *