Μικρό Δέντρο και Οικολογία

Το παρακάτω κείμενο – συνέντευξη συντάχθηκε για τις ανάγκες της συγγραφής άρθρου στο Νορβηγικό περιοδικό  Tvergastein, Interdisciplinary Journal of the Environment.” το οποίο εκδίδεται από τους φοιτητές του διεπιστημονικού προγράμματος “Development, Environment and Cultural Change του Centre for Development and the Environment’ του Πανεπιστημίου του Όσλο.

[…]

Ερώτηση β. : Η οργάνωση και λειτουργία του ΜΙΚΡΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΑΣΟΣ συναντά τα χαρακτηριστικά του πλαισίου ενός αειφόρου σχολείου;

 Το Μικρό Δέντρο είναι ένα αυτοοργανωμένο ελευθεριακό σχολείο το οποίο δεν ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του υπουργείου παιδείας. Το παιδί μπορεί να επιλέξει με τι θα ασχοληθεί και να φτιάξει το δικό του ωρολόγιο πρόγραμμα. Οι παρεμβάσεις του ενήλικα και το περιβάλλον που έχει διαμορφώσει δίνουν στο παιδί, με βιωματικό τρόπο, τα ερεθίσματα που θα το φέρουν σε επαφή με έννοιες όπως αυτή της οικολογίας.

Προτάσσοντας την ελεύθερη διακίνηση της γνώσης γίνονται αυτομορφώσεις οι οποίες είτε είναι κλειστές μόνο για τα μέλη της κοινότητας και εξυπηρετούν στο δέσιμο της ομάδας των ενηλίκων, είτε είναι ανοιχτές σε όποιον/α ενδιαφέρεται. Αυτός είναι και ένας από τους τρόπους μοιράσματος όχι μόνο της γνώσης αλλά και των παιδαγωγικών εργαλείων.

Βασική επιδίωξη της παιδαγωγικής στο μικρό δέντρο είναι η ολιστική ανάπτυξη του ατόμου (γνωστική, κινητική, συναισθηματικη και κοινωνική). Για το λόγο αυτό στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά με εργαλεία τη μη κατευθυντικότητα, την ενεργητική ακρόαση, τη δόμιση ενός συναισθηματικού και υλικού περιβάλλοντος γεμάτου από διάφορες ποιότητες ερεθισμάτων και εμπειριών με διαδικασίες βιωματικής μάθησης και εργαλεία ατομικής και συλλογικής ανάπτυξης. Ακόμη, η πόλη και η φύση είναι για εμάς από τα βασικότερα πεδία μάθησης, γι’ αυτό επιλέγουμε τις εκδρομές ως ένα ακόμα εργαλείο βιώματος και κατάκτησης της καθημερινότητας στον τόπο που ζούμε.

Η παιδαγωγική ομάδα,ούσα μέλος ενός εγχειρήματος ζωντανού και εξελισόμμενου, δε μένει στάσιμη αλλά διαρκώς ερευνά, αυτομορφώνεται  και εμβαθύνει σε νέα εργαλεία που εξυπηρετούν στην εφαρμογή της ελευθεριακής εκπαίδευσης στην πράξη.

Ο τρόπος οργάνωσης του μικρού  δέντρου είναι το πρόταγμά μας, όχι μόνο όσον αφορά την οργάνωση των σχολείων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Επιδιώκουμε λοιπόν την κοινωνική αλλαγή ως προϋπόθεση και τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων, ένα από τα οποία είναι και η οικολογική κρίση.

[…]

για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο πατήστε εδώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *