ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΕΝΤΡΟ

Για ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΕΝΤΡΟ
Το Μικρό Δέντρο είναι ένα παιδαγωγικό εγχείρημα που ξεκίνησε ως ιδέα το καλοκαίρι του 2012 και από το χειμώνα του 2014 άρχισε να συναντά η θεωρία τη πράξη. Ο χώρος που βρισκόμαστε από τότε και που στεγάζει τη δομή μας βρίσκεται στο Κρυονέρι Θεσσαλονίκης.
Οι άνθρωποι που το απαρτίζουν είναι μια ομάδα παιδιών, γονέων και παιδαγωγών. Το αρχικό “σμίξιμο” των γονέων και των παιδαγωγών αυτών προέκυψε από την ανάγκη και την επιθυμία τους για μια αλλιώτικη εκπαίδευση.
Μια εκπαίδευση που ξεκινάει από το σεβασμό στην ατομικότητα του κάθε παιδιού, στους προσωπικούς του ρυθμούς και τις ανάγκες του. Θεωρούμε βασικό να συντροφεύουμε τα παιδιά με ενσυναίσθηση, ειλικρίνεια και αποδοχή στην ανακάλυψη της γνώσης και στην ολόπλευρη ανάπτυξη τους. 
Την εκπαίδευση αυτή  αφ’ ενός παλεύουμε να την πραγματώσουμε στο εδώ και τώρα, μέσω της λειτουργίας του Μικρού Δέντρου. Αφ’ ετέρου είναι για μας εξίσου σημαντικό να αγωνιστούμε ώστε να ανοίξει δημόσια το θέμα της εναλλακτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
 Το Μικρό Δέντρο είναι ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα, που σημαίνει ότι συνδιαμορφώνουμε την διαδικασία του “χτισίματος” μιας δομής και, δεσμευόμαστε σε αυτήν. Ως αυτοοργανωμένο όμως είναι και αυτοχρηματοδοτούμενο, γεγονός που εντείνει διάφορεςδυσκολίες, όπως έδειξε η φετινή πρώτη χρονιά λειτουργίας του χώρου.
Η  συνέλευση μας έχει θέσει ως στόχο το Μικρό Δέντρο να είναι προσβάσιμο ανεξάρτητα από ταξικά/οικονομικά κριτήρια (χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι άνθρωποι που συμμετέχουν δεν στηρίζουν οικονομικά το εγχείρημα).Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως υπάρχουν οικονομικές ανάγκες και μάλιστα αρκετές. Το ενοίκιο του χώρου καθώς και τα πάγια έξοδα λειτουργίας του, το παιδαγωγικό υλικό που συχνά πρέπει να ανανεώνεται, αλλά και μια χρηματική συνεισφορά για τις συνοδούς είναι τα μίνιμουμ έξοδα που καλούμαστε να καλύπτουμε μηνιαία.
Οι ανάγκες αυτές φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών που πλαισιώνουν προς το παρόν τη δομή. Για το λόγο αυτό σκεφτήκαμε να ζητήσουμε την συμβολή και την υποστήριξη κόσμου, που μπορεί να μην συμμετέχει ενεργά στο Μικρό Δέντρο, αναγνωρίζει όμως ως θεμελιώδες το δικαίωμα των παιδιών στην ελευθερία, το βίωμα, την δημιουργικότητα, την αξιοπρέπεια, την αυτοεξυπηρέτηση, την αυτοδιάθεση του χρόνου τους, την αυτόνομη εξέλιξη του μυαλού και του σώματος τους.
 Όποιος ή όποια το επιθυμεί λοιπόν, μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στο εγχείρημα( είτε με ελεύθερη συνεισφορά είτε να προσφέρει μια σταθερή μηνιαία συνδρομή. Εννοείτε πως και στις δύο περιπτώσεις δεν ορίζουμε εμείς ένα συγκεκριμένο ποσό, αλλά μπορεί να το ορίσει η ίδια ή ο ίδιος που επιλέγει να συνδράμει, ώστε να είναι ανάλογο με τις δυνατότητες της/του.
Γιατί ο αγώνας για να δοθεί χρειάζεται κάποιους,
αλλά για να ευοδωθεί χρειάζεται πολλούς…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *